• GOED DOEL

Senioren PC Dienst

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Marij Scheepers (68) wil de boot niet missen en leren om met de computer om te gaan. Marij vindt het niet heel moeilijk maar krijgt wel veel informatie te verwerken.

Waarom bent u een cursus gaan volgen?

“Ik heb ongeveer negen jaar geleden een cursus computeren gevolgd bij ’t Paradies. Ik had toen nog een oude computer met een oud systeem. Afgelopen mei heb ik een laptop gekocht met Windows 7. Ik was veel vergeten wat ik geleerd had en ben weer een cursus gaan volgen. Nu bij de Senioren PC Dienst. Mijn overleden man heeft mij aangeraden om te leren met de computer om te gaan. Zelf kon hij het helemaal niet!”

Hoe bevalt het?

“Ik vind het heel begrijpelijk allemaal. Dat komt, denk ik, omdat de docenten alle lesmateriaal zelf ontwikkeld hebben. In het begin hoef je niets te doen. Aan de hand van beelden op een beamer wordt er van alles uitgelegd en verteld. Daarna zetten we de computer aan en aan de hand van aanwijzingen van de docent gaan we verder. Alles staat ook op dezelfde maner in ons boek. We krijgen huiswerk.”

Hoe ziet een les er uit?

“We krijgen les in een computer klaslokaal bij De Brink. Daar staat alle apparatuur die we nodig hebben. We brengen onze eigen laptop niet mee. Mijn groep bestaat uit negen personen, toevallig allemaal vrouwen. We hebben een keer per week gedurende twee uur les. In september begon de cursus.”

Heeft u al veel geleerd?

“We hebben al veel gedaan. Ik ben niet meer bang om op een knop te duwen! Mijn grootste angst was om iets verkeerd te doen. Ik kan nu mappen aanmaken, foto’s versturen, e-mailen, telebankieren, ik kaart. Toen mijn man nog leefde kaartten we veel samen. Nu kaart ik dus met drie vreemde mensen. Ik hoef niet alles te leren, ik heb dat ding voor mijn lol. Als ik iets niet weet, kan ik ook mijn schoondochters vragen. Zij zijn heel goed thuis in de materie. Maar ik vraag niet graag hulp, ik zoek het liever zelf uit.”

Wat is belangrijk?

“Om bepaalde handelingen geregeld te doen. Anders vergeet ik het weer. Ook het juiste systeem is belangrijk. Ik had geen goed systeem voor mijn mail en kreeg steeds de boodschap dat mijn mailbox vol was. Ik werd er doodziek van. Nu heb ik een ander systeem laten installeren en alles lukt nu heel goed. Ik moest wel alle mailadressen overzetten in het nieuwe systeem. Met aanwijzingen van docenten van de cursus lukte het. Het heeft me wel enkele uren gekost.”

Wat heb je er aan?

“Ik kan met mijn kinderen en kleinkinderen mee praten. Dat is heel leuk. Zij leren me ook soms dingen. Ik ben nu bezig met de derde cursus. De cursus is onderverdeeld in: deel een en twee plus een cursus van zes lessen Internetten en emailen. Met de kennis van de laatste cursus verwacht in niet zo veel te doen. Het is meer technisch. Maar als ik iets wil, kan ik het opzoeken in het cursusboek en gewoon doen. Het is niet meer nieuw voor mij. Daarbij is er een ‘inloopuurtje’ op woensdagmiddag. Als ik ergens mee vast zit, kan ik daar terecht.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906