• GOED DOEL

Brigitte Francot

Zeep van de natuur voor de natuur
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Brigitte Francot (34) zet zich in voor drie goede doelen die haar aan het hart gaan. Ze doet dit op speciale manier, ze maakt zeep! Daarnaast is ze docent bij Gilde Opleidingen.

Waarom kies je voor deze doelen?

“Het Wereld Natuur Fonds spreekt voor zichzelf. Wij moeten dieren en de natuur beschermen die anders uitsterven. Daarnaast zorgt WSPA ervoor dat dieren goed behandeld worden. Ik vind het een heel mooi doel om niet alleen mensen bijvoorbeeld in oorlogs- of rampgebieden te helpen maar ook dieren. Natuurlijk moeten mensen op de eerste plaats geholpen worden maar het is ook heel fijn als dieren daarna aan de beurt zijn. Ik sta achter Proefdier Vrij omdat zeep geen medisch product is en ik ben van mening dat dit niet op dieren getest hoeft te worden. Om medicijnen voor mensen op dieren te testen zal soms nodig zijn maar hoe minder hoe beter.

Waarom juist zeep?

“Ik liep op een gegeven moment langs een klein winkeltje in Gent en daar rook het zó lekker dat ik naar binnen getrokken werd! Het winkeltje was van een kunstenares die ook zelf zeep maakte. Toen maakte zich van mij een Eureka-gevoel meester. Ik wist dat ik dat ook wilde gaan doen. Je moet weten dat in een gewoon stuk zeep geen of bijna geen verzorgende producten of oliën zit. Dat wordt in de fabriek er uit geperst en daar worden dagcrémes van gemaakt. Het restproduct heet zeep, daar is chemisch een kleurje en een geurtje aan toegevoegd.”

Hoe ging het verder?

“Thuisgekomen ben ik informatie op internet gaan zoeken. Daar vond ik wel recepten maar toch niet de kwaliteit die ik zocht. Ik ben cursussen gaan volgen over zeepbereiding. Daarna is veel tijd gaan zitten om het juiste recept te vinden. Ik vergelijk het wel eens met taartbakken. Je moet precies de juiste verhoudingen uitvinden van ingrediënten. Er moet een juiste balans ontstaan.”

Waar moet jouw zeep aan beantwoorden?

“Ik gebruik alleen maar natuurlijke hoogwaardige grondstoffen. Alleen plantaardige grondstoffen. Daarbij moet mijn zeep schuimen, dat vinden mensen lekker. Er moeten verzorgende onderdelen inzitten, de zeep moet niet te hard en niet te zacht zijn. Over de vorm heb ik ook goed nagedacht. Het moet een vorm zijn die bij een bepaalde levensstijl past. Mensen hebben tegenwoordig prachtige badkamers met een saunagevoel, luxe. Daar moet mijn zeep bij passen.”

Hoe maak je jouw zeep?

“Ik giet de vloeibare substantie die ik na veel testen heb verkregen, in mallen en in deze substantie zit al alles in zoals ik dat recept bedacht heb, ook de kleur. Daarna moet de zeep rijpen. Voor een stuk zeep klaar voor gebruik is en in balans, ben je een vijf weken verder. Ik maak ook blokken zeep en deze worden via een andere procedure gemaakt. Deze zeep wordt verwarmd in de oven en daardoor wordt de rijpings- procedure versneld. Na een uur in de oven heb je een stoere zeep met een marmer-achtige uitstraling die maar twee weken rijping nodig heeft.”

Waarom verbind je hier goede doelen aan?

“Ik wil iets terug geven. Ik gebruik plantaardige natuurlijke grondstoffen en ik wil iets aan de natuur terug geven in de vorm van giften aan deze goede doelen. Mijn plan is om in ons nieuwe huis (het oude staat te koop) een atelier in te richten. Nu doe ik nog alles in de keuken. Daartoe moet de hele keuken eerst ontruimd en ontsmet worden voor ik kan beginnen. Ik geef iedere maand een geldbedrag aan deze goede doelen en daarbij kijk ik aan het eind van het jaar hoeveel winst ik heb gemaakt en daarvan gaat ook nog een bepaald percentage naar deze doelen.”

Waar ga je wonen?

“Wij wonen nu in Herten en we blijven ook in Herten. Alleen verhuizen we naar een ander huis waar ik een atelier kan inrichten. Op die manier kan ik meer zeep maken en verkopen en dus ook meer voor de goede doelen betekenen.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906