• GOED DOEL

Hanneke Gunsing-De Haan en Marcel van Vliet

Hartelijk welkom om op informatiemarkt
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hanneke Gunsing-De Haan, van de werkgroep voorlichting bij Educatie en Sport (VES) en Marcel van Vliet (Wel.kom) organiseren op donderdag 6 september een informatiemarkt en proeflessen over het cursusaanbod voor Roermond en omgeving in ’t Paradies.

Wat is er te zien op deze middag?

Marcel: “Het is een educatieve markt, tevens een gezellige markt voor mensen in en om Roermond om kennis te nemen van het aanbod van diverse instellingen en hun cursussen en lessen.” Al deze instituten presenteren zich in ’t Paradies. 

Hanneke:”Als u later aan een van de cursussen gaat deelnemen, vinden de bijeenkomsten vaak plaats in ’t Paradies , maar ook bij instituten zelf, op de eigen locatie. De cursussen, waarover u hier informatie krijgt sluiten aan bij interesses van ouderen, maar jongere mensen zijn uiteraard ook van harte welkom.”

Hoe ziet deze markt er uit?

Marcel: “Donderdagmiddag 6 september van half twee tot vijf uur is er open dag in ’t Paradies. De rode loper ligt uit! 

Hanneke: “De middag wordt geopend door de voorzitter van de Seniorenraad, de heer Henk Jansen en wethouder de heer Wim Kemp. De hal bij ’t Paradies staat vol tafels en kramen met informatie over alle cursussen die aangeboden worden.”

Is er nog meer te doen op de markt?

Hanneke: “Er worden die middag ook elf proeflessen aangeboden. Iedereen kan aan een proefles gratis deelnemen. Op die manier kunnen deelnemers een indruk krijgen hoe een en ander er aan toe gaat in zo’n cursus. Men hoeft zich voor de proeflessen niet in te schrijven maar vol is vol!”

Welke cursussen worden aangeboden?

Hanneke: “Bijvoorbeeld Kunstgeschiedenis, Nederlandse geschiedenis, Muziek, horen en verstaan, Social media, Djembé, Tekenen en schilderen, Biljartcursus, Yoga en Tuinontwerp.”

Marcel: Niet te vergeten Autobiografisch schrijven, Boekpresentatie, Franse literatuur, Meer bewegen voor ouderen, Interculturele activiteiten en Alzheimer café.”

Is het een commerciële markt?

Hanneke: “Nee, over het algemeen zijn het stichtingen die cursussen aanbieden zonder winstoogmerk. Je kunt in de meeste gevallen beter praten over een vergoeding die gevraagd wordt, dan over cursusgeld. Als een cursus in ’t Paradies gegeven wordt gebeurt dat in enkele gevallen door een vrijwilliger.

Marcel: “De organisaties, die op de informatiemarkt zijn hebben folders en ander voorlichtingsmateriaal om thuis nog eens in te kijken. Maar ter plekke kunnen mensen natuurlijk ook vragen stellen.”

Wat is er zo speciaal?

Hanneke: “Wij vinden het heel belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en samen bezig zijn en over interessante onderwerpen of bezigheden samen kunnen denken en praten. Dat geeft mensen kracht, energie en zelfs gezondheid.”

Marcel: “Het is een middel om mensen samen te brengen. Het idee is dat men elkaar treft. Zo kunnen er ook buiten de cursus om vriendschappen ontstaan. Bij een cursus ontmoet je mensen met dezelfde interesse of hobby.”

Hanneke:”Mensen kijken verder om zich heen dan hun soms kleine kringetje. Ze maken niet alleen kennis met nieuwe inzichten maar leren ook andere mensen kennen.”

Marcel: “Als mensen met pensioen zijn kunnen ze zich concentreren op andere dingen dan alleen hun vak. Het verrijkt hun leven. Ze voeren heel andere gesprekken dan dat ze gewend zijn.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906