• GOED DOEL

Marianne Greenall

Voor meer informatie kunt u naar de website gaan of bellen, telefoon: 0475-310233.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Marianne Greenall (34) raakt niet uitgepraat over speeltuinen. Zij heeft zelf een dochter, Mila van vijf jaar en een zoontje van drie jaar, Thijmen. Dus zij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een speeltuintje in de buurt is.

Wat doet Speeltuinwerk Limburg eigenlijk?

Marianne: “Wij begeleiden vrijwilligers die speeltuinen beheren. Er zijn nu eenmaal veel voorschriften en regels wat betreft het inrichten en runnen van een speeltuin. Ook een stukje belangenbehartiging naar de gemeente. Als dat niet goed verloopt, kunnen wij op de bres springen. Dat geldt ook richting speeltoestellenleverancier. Wij hebben een informatiemap ontwikkelt “Spelregels’ en daar staat alles in tot betrekking van renovatie, aanleg en exploitatie van een speeltuin.”

Wat komt er kijken bij het runnen van een speeltuin?

“Speeltuinen moeten veilig zijn, men moet weten hoe toestellen geïnspecteerd moeten worden. Er moet een logboek bijgehouden worden over de staat van onderhoud van de speeltoestellen. De wet- en regelgeving is er sinds 1997 maar men moet het allemaal maar weten.”

Als een wijk graag een speeltuintje wil inrichten, hoe verder?

“Dan kan men bij ons aankloppen. Dan helpen wij de mensen op weg. Ten eerste om een vereniging of stichting te vormen. Ze moeten draagkracht in hun wijk proberen te krijgen om hun idee te verwezenlijken. Er zijn altijd voor- en tegenstanders. Heel belangrijk is om het bestemmingsplan bij de gemeente op te vragen. De gemeente moet ook medewerking toezeggen, als men die niet krijgt, wordt het een moeilijk verhaal. Het project moet gefinancierd worden. Daar kan de gemeente ook een rol in spelen. De gemeente heeft een aantal openbare speelplekken waar zij subsidie aan geven. Het beleid is bij de gemeenten verschillend. In Nederland zijn diverse fondsen die ook aan speelruimte bij willen dragen. Daarbij kunnen wij ook de helpende hand zijn.”

Hoe is dat in Roermond geregeld?

“In Roermond is de speeltuin Kitskesberg een goed voorbeeld. Een stichting runt de speeltuin. Het zijn allemaal vrijwilligers in het bestuur en ze worden daadwerkelijk ondersteunt door werknemers van de Westrom. Zij beheren ook gedeeltelijk de kantine. Dit is een voorbeeld van burgerinitiatief dat wij graag ondersteunen.”

Waarom zijn speeltuinen belangrijk?

“Buiten spelen stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Het is een plek in de buitenlucht om te bewegen, spelen, picknicken, te ontspannen en andere kinderen en hun ouders te ontmoeten.”

Zijn er verschillende soorten speeltuinen?

“Gemeenten kiezen vaak vooral voor veilig en zo weinig mogelijk onderhoud. Daarbij zijn speelplekken vaak vandalismegevoelig. Dan krijg je al snel roestvrij staal en kunststoffen speeltoestellen. Hier en daar zie je wel houten speeltoestellen. In speeltuinen waar een hek omheen staat en toezicht is, wordt wel vaak voor hout gekozen. Tegenwoordig kiest men vaker voor ‘natuurlijk spelen’. In dat geval wordt een speelplek wat avontuurlijker ingericht zodat kinderen hun fantasie kunnen gebruiken. Denk aan hutten bouwen met materiaal dat natuurlijk wel veilig in gebruik moet zijn. Daar zijn normen en wetten voor die onlangs zijn herzien en redelijker zijn in de eisen van veiligheid. Als een kind een halve meter valt, heeft het misschien een blauwe plek. De ondergrond moet dan wel geschikt zijn.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906