• GOED DOEL

May Rooijakkers

Ik heb een koffer vol verhalen.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

May Rooijakkers (64) vertelt verhalen. Het is eigenlijk allemaal begonnen met het levensverhaal van haar vader. Hij heeft in het verzet gezeten maar praatte daar nooit over. Na zijn dood vond ze de handgeschreven dagboeken van hem. Toen groeide het idee om zo ia haar eerste solo monoloog ontstaan.”

Zit er een stukje geschiedenis in je verhalen die je vertelt op de Dag van de Ouderen?

“Alle mensen die komen luisteren hebben de tweede wereldoorlog meegemaakt. Vaak een wezenlijk onderdeel van een leven. Dus in mijn optreden zit ook een verhaal over deze oorlog. Daarna vertel ik over de wederopbouw na de oorlog. Het is interessant dat mensen altijd weer de kracht opbrengen om opnieuw te beginnen. Als je bedenkt welke puinhoop het was na de bevrijding en wat een moed er voor nodig was om op te ruimen en met de herbouw te beginnen. Daar heb ik groot respect voor.”

Hoe ziet de Dag van de Ouderen er uit in ’t Paradies?

May: “Ik ben gevraagd om een aantal korte verhalen te vertellen in ’t Paradies. Ik heb in eerste instantie naar de doelgroep gekeken. Het zijn oudere mensen die al een heel leven achter de rug hebben. Aan de hand van deze informatie heb ik mijn programma samengesteld. Mijn rode draad door de verhalen is: levensloop.”

Leg eens uit?

“Ik begin met een verhaal over twee foetussen die in de baarmoeder een gesprek met elkaar hebben. Het tweede verhaal gaat over ouders en de opvoeding van hun kinderen. Over ‘loslaten’  en zoeken naar een eigen identiteit. Heel herkenbaar voor iedereen.”

 Wat heb je met kleuren?

“Mijn vader is een mooi voorbeeld van iemand die altijd vooruit keek. Hij verloor nooit de moed. In ieders leven komen drama’s voor en het getuigd van levenskunst om daar positief mee om te gaan. In mijn  verhaal dienen kleuren  als metafoor voor deze levenshouding.”

Hoe vul je voorstelling in?

“De voorstelling zal ongeveer een uur in beslag nemen. Ik vertel een stuk of zes verhalen. Een verhaal duurt ongeveer tien minuten. Ik vertel steeds twee verhalen en dan is er stukje muziek door een accordeonist, Helma van der Leeuw,  te beluisteren. Tijdens deze muziek kunnen mensen de verhalen laten bezinken.”

Hoe kom je aan je verhalen?

“Incidenteel bedenk ik de verhalen zelf. Maar meestal verzamel ik ze, snuffel in vele verhalenbundels. Wanneer ik ze ‘veroverd’ heb, krijgen ze een dierbaar plekje in mijn ‘verhalenkoffer’.”

Hoe ben je op dit idee gekomen van verhalen vertellen?

“Ik wilde altijd al optreden, in eerste instantie met zang. Maar het leven loopt meestal anders dan je gedacht hebt. Ik heb bij het RIAGG in Roermond gewerkt en ik kon met 60 jaar met pensioen. Toen kreeg ik dus de tijd om de dingen die me zo na aan het hart lagen intensief aan te pakken. Nog meer cursussen volgen, verhalen vertellen en vooral theatermonologen opvoeren. Hoermee tracht ik ook de levenskunstenaar in mij wakker te houden.”

Dag van de Ouderen op 1 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in ’t Paradies. De lezing ‘In verhalen stilstaan bij het leven’ door May Rooijakkers met accordeonmuziek door Helma van der Leeuw. De toegang is vrij.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906