• GOED DOEL

Liesbeth van Sloun

Ik ben altijd heel blij als ik een dier kan helpen.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Liesbeth van Sloun doet dit vrijwilligerswerk ruim een jaar. De ambulance vervoert zieke dieren en dieren die een ongeluk hebben gehad. Zijn dat alleen katten en honden of rukt de dierenambulance ook uit voor ook jonge vogels die uit het nest gevallen zijn?

Wat heb jij met dieren?

“Ik ben nogal een dierengek en ik heb zelf twee katten en dat zijn dan ook mijn favoriete dieren. In het verleden heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de dierenbescherming in Maastricht. Ik studeerde daar toen Cultuurwetenschappen. Nee, niet voor dierenarts. Ik zie ook de commerciële kant van dierenartsen en daar heb ik niks mee. Ik heb voor de dierenambulance gekozen en dit werk geeft mij veel voldoening. We krijgen met allerlei soorten dieren te maken in alle mogelijke situaties.”

Wie rijdt op de dierenambulance?

“Vrijwilligers zijn geen dierenartsen maar ze doorlopen allemaal een basiscursus. Wij leren wat we moeten doen in diverse situaties, bijvoorbeeld en dier stabiliseren en we volgen een EHBO cursus voor dieren. We dienen geen medicatie toe. Wat wij vooral doen is het dier in een kritieke situatie zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Wij leren ook welke situaties gevaarlijk voor ons zelf zijn. Vossen en vleermuizen kunnen rabiës overbrengen op mensen. Een gewond dier kan in paniek bijten of krabben. De veiligheid van vrijwilligers staat altijd voorop. Wij hebben materiaal in de ambulances om de dieren in bedwang te houden, een grijpstok en muilkorven. Misschien niet leuk voor de dieren maar wel soms nodig voor de veiligheid van de vrijwilligers.”

Wie worden vrijwilliger?

“Alle soorten mensen, van jong tot oud. Mensen met een achtergrond met dieren maar ook mensen die nog nooit iets met dieren gedaan hebben. We werken altijd met twee personen op de ambulance, een vrijwilliger met veel ervaring en de tweede met minder ervaring. De Dierenambulance Midden-Limburg draait volledig op vrijwilligers, ongeveer 60 personen. We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Soms is het druk en soms krijg je maar een oproep in je dienst. Wie meer informatie wil over het vrijwilligerswerk kan dat vinden op onze website. Ons spoednummer is: 06-11295306. Dat nummer zouden alle dierenliefhebbers- en eigenaren altijd bij de hand moeten hebben.”

Wat maken jullie mee?

“Wij rijden voornamelijk uit om dieren op te halen die bijvoorbeeld aangereden zijn en waarvan niet duidelijk is wie de eigenaar is. Tegenwoordig rukken we steeds vaker uit voor fretten, eekhoorns, vogels zoals de buizerd en de specht. Soms treffen we een hermelijn of een bunzing aan. Ook mensen die niets met dieren hebben, willen niet dat dieren lijden. Als ik zie dat mensen begaan zijn met dieren, dan geeft mij dat het duwtje om hiermee door te gaan. Als ik zie hoe een volwassen man met een vogeltje in zijn hand, een traantje moet wegpinken, vind ik dat bijzonder! We komen geregeld voor jonge vogels die uit het nest gevallen zijn. Niet altijd. Als het een vogel betreft nog zonder veren, is het niet bijna niet mogelijk om hem te redden. Als het vogeltje het al overleeft, is het vervolgens tam. Dat is niet ideaal. De natuur moet ook een stukje zijn gang kunnen gaan. Als het een ouder vogeltje betreft dat gewond ergens ligt, komen we. Het beestje hoef niet dagen lang te lijden. We hebben een aantal gastgezinnen waar dieren opgevangen worden tot ze beter zijn. We werken ook samen met een opvangcentrum in België, zij zorgen dat vogels of eekhoorns niet tam wordt zodat ze terug in de natuur kunnen.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906