• GOED DOEL

An Boonen-Janssen

Wij doen het samen!
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

An Boonen-Janssen is al ruim 40 jaar lid van het Vrouwengilde. Ze heeft ook in het bestuur gezeten. Tegenwoordig maakt ze mooie handwerkjes voor een goed doel onder de paraplu van het KVG. Het Vrouwengilde werkt samen met Melania Ontwikkelingssamenwerking.

Waarom heeft u voor het Vrouwengilde gekozen?

An: “Het Vrouwengilde bestaat al 90 jaar en ik heb 9 jaar in het bestuur gezeten. Ik deed het secretariaat. Ik kwam toen in aanraking met de diverse activiteiten van het Vrouwengilde waaronder de handwerkclub. Aangezien handwerken een van mijn hobby’s is dacht ik: ‘daar ga ik me eens mee bemoeien!’ Toen werd er eigenlijk heel vrijblijvend gehandwerkt.” 

Hoe ging het verder?

“Ik kwam in die tijd in aanraking met Melania, een werkgroep voor ontwikkelingssamenwerking. Melania is van, voor en door vrouwen. Het is een organisatie die opgericht is door vrouwen, eveneens 90 jaar geleden, die zagen hoe vrouwen in andere landen leefden. Ze zagen dat vrouwen meestal de underdog waren en de mannen het voor het zeggen hadden. Dat was zo in Afrika, Indonesië en Azië. Na de oorlog hebben vrouwen die bij Melania aangesloten waren het werk weer opgepakt, samen met vrouwen in diverse landen. Voorwaarde is dat deze vrouwen zelf willen. Ze krijgen een startkapitaal en binnen drie jaar moeten ze zichzelf kunnen bedruipen. Eigenlijk hetzelfde principe als waar prinses Maxima zich voor inzet: microkredieten. Melania doet dit dus al heel lang. De handwerkclub werkt mee aan een project op de Filippijnen.”

Wat was uw idee?

“Ik ben Melania en de handwerkclub gaan combineren. De club handwerkte altijd ieder voor zichzelf. Heel gezellig. Ik kom uit een zakenmilieu en mijn man ook en ik wil altijd resultaten. Ik vond dat we onze tijd en onze producten beter konden gebruiken. Ik was van mening dat we geld moesten verdienen. Ik heb het idee aan de dames voorgelegd om mooie spullen te maken en deze te verkopen voor het goede doel. De 16 dames waren enthousiast. Op dit moment zijn er nog ongeveer 10 dames over. Vanwege de leeftijd zijn clubleden afgevallen.”

Lukte het?

“Dat is nu ongeveer 25 jaar geleden en de handwerkclub bestaat nog steeds. Toen ik eenmaal in het bestuur zat, kon ik beter helpen om de club leven in te blazen. Onze handwerken zijn niet zomaar wat! Mooie stukjes borduurwerk en echt geen welfarewerk. Het is voornamelijk borduurwerk en sokken maar deze hebben wel een patroontje.”

Waar komt de club samen?

“Tegenwoordig handwerken we bij een van de clubleden thuis. Om de beurt zijn we gastvrouw. Voordeel is dat we geen ruimte hoeven te huren. Dat geld komt dan weer ten goede aan ons doel.”

Waar is het werk te koop?

“Wij hebben een eigen website en daar staat alle informatie op. Nieuwe leden kunnen zich melden bij: An Boonen-Janssen telefoon: 0475-315177. Ik heb zelf geen computer, daar heb ik geen tijd voor. Ik moet handwerken!”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906