• GOED DOEL

Stichting Help mij Leven

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Dominee Gerard Rinsma (52) is niet de dominee zoals men zich deze gewoonlijk voorstelt. Soms zet hij een raar hoedje op en maakt met twee collega-muzikanten muziek op straat in diverse steden. Allemaal voor het goede doel én voor het plezier...

Wat doet de stichting ‘Help mij leven’?

“Het is een stichting die opgezet is om het werk van Robert Smits te ondersteunen. Dat is een Nederlander die in de jaren ’80 op de bonnefooi naar Rio de Janeiro is gegaan en daar enorm geschrokken is van het lot van de straatkinderen. Hij zei dat hij ‘in de poort van de hel’ was. Geweest. Hij is helemaal in z’n eentje begonnen met kinderen van de straat te halen en onderdak te bieden zodat ze ’s nachts niet op straat hoefden te overnachten. Dat deed hij met gevaar voor eigen leven. Dit werk doet hij nu al 20 jaar. Hij heeft de opvang van straatkinderen kunnen uitbouwen dankzij sponsoren uit Nederland. Er is nu een woonboerderij voor permanente opvang. Er is een sportclub opgericht om kinderen weer te leren spelen met elkaar. Er wordt toegezien op het schoolbezoek van kinderen en ook van ouders en er wordt gezondheidszorg aangeboden. Ook het uitdelen van voedsel kan voorkomen dat kinderen hun heil op straat moeten zoeken.”

Waarom leven deze kinderen op straat?

“Armoede, sloppenwijken, tienermoeders, gebroken gezinnen. Brazilië heeft wel 700 sloppenwijken. De kinderen zijn helemaal op zichzelf aangewezen en moeten zien te overleven. Dat gebeurt vaak door prostitutie en drugshandel. ”

Hoe zetten mensen zich voor dit doel in?

“Op verschillende manieren. De belangrijkste zijn de sponsoren die geld doneren zodat Robert Smits zijn werk kan blijven doen. Enkele voorbeelden: Voor 6 euro per maand kunnen belegde broodjes en drinken uitgedeeld worden, voor 15 euro krijgt een kind op de woonboerderij een maand lang dagelijks een warme maaltijd, 1000 euro is genoeg voor een maandsalaris voor zeven groepsleiders op de woonboerderij.”

Hoe ondersteunt u ‘Help mij leven’?

“Ik heb de combinatie gelegd tussen straatmuzikanten en straatkinderen. Ik maak muziek op straat samen met Jan Bos en Claudia Dumee. Ik ben al 10 jaar straatmuzikant, dat is een soort hobby van mij. In het begin wilde ik gewoon muziek maken. Ik zag een straatmuzikant en het leek me geweldig om zomaar op straat te spelen. Ik speel gitaar, ik heb een trommel, een tamboerijn, een tamboerijnhoed, een mondharp en ik zing. Het punt is dat mensen wel aan me zagen dat ik het geld niet nodig had. Toch wilde ik wel wat waardering voor mijn optreden. Toen heb ik bedacht om er een goed doel aan te koppelen. Dat werd dus ‘Geef mij leven’. Dat doe ik nu ook alweer een jaar of zeven. Wij noemen ons Mr. Tamborine Man & Friends.”

Loopt het goed?

Eigenlijk loopt het best goed. Om een indruk te geven, we hebben enkele weken geleden in Den Bosch gespeeld en we hebben 200 euro opgehaald. Als je het vergelijkt met de bonussen die de mensen die bij een bank werken is het natuurlijk een bescheiden bedrag! Het is mooi om te zien dat mensen heel bewust geld geven. We hebben een grote poster bij ons en daarop kunnen de mensen lezen waar we het voor doen. Daarbij vinden ze onze muziek heel leuk. Meestal muziek uit de jaren ’60. Mijn medemuzikant speelt ook gitaar en met onze zangeres kunnen we alle kanten op. Wij brengen Proud mary, Mrs. Robinson, California Dreamin, Blowing in the wind, If i had a hammer, The mama’s and the papa’s, Simon and Garfunkel, The Aegles, Shocking blue, Aerth and Fire en nog veel meer. We merken dat deze muziek bij de mensen een snaar raakt. Wij brengen met minimale middelen een zo authentiek mogelijk geluid.”

Waar bent u te zien en te beluisteren?

“Een beetje in de buurt, Nijmegen, Arnhem, Den Bosch. We hebben pas twee keer in Roermond op getreden. Misschien vinden sommige mensen het een vreemde combinatie dominee en straatmuzikant. Ik wil niemand tegen het hoofd stoten. In andere steden word ik niet herkent als dominee. Vorig jaar op 5 mei in Roermond wilde Balkenende met mij praten omdat hij het heel interessant vond, een dominee die straatmuzikant was.“

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906