• GOED DOEL

Vereniging voor EHBO Maasniel

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

René van de Greef (52) is secretaris van deze vereniging. Al vele jaren zet hij zich in om de club gezond te houden. Op allerlei evenementen, groot en klein zoals muziekfeesten, sportfestiviteiten of schuttersfeesten is de EHBO niet weg te denken. Daarvoor is veel inzet van de leden uit Roermond en omgeving nodig.

Wat doet de Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)?

René: “Wij proberen door middel van opleidingen een zo breed mogelijk publiek te bereiken om zo ongelukken te voorkomen. Mocht er toch een ongeluk gebeuren om dan zo adequaat mogelijk de juiste hulp te verlenen tot professionele hulp ter plekke is. Eerste Hulp, het woord zegt het al!”

Hoe kan deze hulp er uit zien?

“Volgens mij gebeuren er veel ongelukjes in huis die wij als vereniging nooit te zien krijgen. Kleine accidentjes in de keuken, kleine verbrandingen. Iedereen weet inmiddels dat je bij verbrandingen deze onder de koude lopende kraan moet houden. Bij auto-ongelukken verlenen EHBO’ers eerste hulp en ook bij ongelukken op het werk of op straat. De hulp gaat van het behandelen van brandwonden tot levensreddende handelingen. De opleiding is breed en vraagt wel wat van de mensen.”

Welke opleiding wordt aangeboden?

“EHBO-verenigingen en ook het Rode kruis bieden opleidingen aan. Een basisopleiding neemt tien avonden in beslag. Een onafhankelijke examinator neemt een examen af. Daarbij is de eis om het diploma uit te breiden met jaarlijkse bijscholingen. De opgedane kennis wordt zo bijgehouden en vergroot. Het opleidingsniveau van de kandidaten is niet van belang. Er worden speciale cursussen aangeboden zoals ‘reanimatie, werken met Automatische Externe Defibrilator, sportletsels, kinder-EHBO.”

Waarom ben jij lid van de EHBO geworden?

“Mijn toenmalige werkgever vond het belangrijk dat ik het EHBO-diploma ging halen. Ik werkte toen bij de douane. Dat was in 1984. Op een gegeven moment werd ik gevraagd voor een bestuursfunctie en voor je het weet ben je vijftien jaar verder. ..Ik kan goed bloed zien, zolang het mijn eigen bloed niet is!”

Heb je ooit iets ergs meegemaakt?

“Een keer. Ik kwam bij een auto ongeluk uit en was als eerste ter plaatse. Een auto raakte op z’n kop in de sloot. Ik heb de mensen uit de auto gehaald. Dat ging gelukkig relatief gemakkelijk. Het meest verbazingwekkende was dat iedereen gewoon door reed. Tot de politie kwam. Toen wilde iedereen zien wat er gebeurd was.”

Wat is belangrijk bij het verlenen van eerste hulp?

“Je moet een drempel over. Je moet overgaan tot handelen. Je leert handvaten in de opleiding om die drempel te verlagen. Het willen helpen is er vaak wel maar het durven helpen vormt soms een probleem.”

Vertel iets over nieuwe ontwikkelingen?

“De gemeente Roermond heeft AED’s aangeschaft. Dat zijn Automatische Externe Defibrilators. Alleen is dat niet algemeen bekend. In diverse wijken zijn deze AED’s aanwezig en dat is te zien aan een bordje op de gevels. Zo’n AED is belangrijk bij een hartaanval. Iedereen kan dit apparaat in principe bedienen en het kan levens redden. Er zou wat meer bekendheid aan gegeven moeten worden waar de apparaten op de gevels hangen.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906