• GOED DOEL

Stuurgroep 55+ Herten

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wim Lousberg (65) en Leidie van Steen-Ruikes (71) zijn respectievelijk secretaris en lid van deze Stuurgroep. Wim is drie jaar secretaris en heeft zich intussen goed ingewerkt. Het zou zomaar kunnen dat hij voorzitter wordt! Leidie zet zich nét zo enthousiast in.

Wat is de Stuurgroep 55+ Herten precies?

Wim: “Het is een vereniging, een stichting om precies te zijn, voor oudere mensen in Herten, Merum en Ool. Het gebied wordt steeds groter door de bouw van Oolderveste en de Mussenberg. Het idee is om mensen meer zelfhulp te geven op allerlei manieren en gebieden. Bijvoorbeeld bij het sporten en het volgen van cursussen.”

Leidie: We bestaan al langer dan dertig jaar. De Stuurgroep is ontstaan van uit een damesbeweging.”

Geef eens voorbeelden van activiteiten?

Wim: “Wij geven op jaarbasis vijf lezingen. Er zijn bijvoorbeeld computercursussen, We geven ook ieder jaar een Hertense middag waar we iets op gebied van muziek en van cultuur aanbieden. Een ander aspect is de sport. We hebben twee ‘Meer bewegen voor Ouderen’ groepen onder auspiciën van de gemeente Roermond. Daarnaast is een Nordic Walkingroep op de maandagmiddag actief.”

Leidie: “We leren mensen omgaan met de mobiele telefoon. In het kader van hun stage-opdracht hebben leerlingen van een opleiding deze voorlichting gegeven. Er hadden zich zestien mensen opgegeven. We hebben ook kookcursussen voor mannen aangeboden. Op dit moment even niet, we zoeken nog een geschikte locatie.”

Wie betaalt dit allemaal?

Leidie: “We krijgen subsidie van de gemeente. Dat is onze grootste inkomstenbron. Wij starten een project op, bijvoorbeeld een bridgeclub. Wij starten het op en daarna nemen de deelnemers het heft in eigen handen. Wij als Stuurgroep trekken ons terug als het loopt. Zo’n club kan dan bijvoorbeeld contributie aan de leden vragen. Dat is altijd een klein bedrag.”

Wim: “Wij hebben onder anderen een fotoclub opgericht. Eerst hebben we een cursus gegeven over fotografie. Deze was druk bezocht. Daarna heb ik de deelnemers aangeschreven en een bijeenkomst georganiseerd. Uiteindelijk is daaruit de zelfstandige Fotoclub Herten ontstaan. Op dit moment zijn we bezig met een Yogaclub op te richten. Als deze clubs een goed onderbouwd plan opsturen naar de gemeente, bestaat de mogelijkheid dat ze subsidie krijgen. Dat regelt de Stuurgoep.“

Welke kosten zijn verbonden aan een club?

Leidie: “Een yogaclub heeft een lerares nodig. Deze moet betaald worden. Ook een locatie kan geld kosten. Het leuke is dat De Stuurgroep een en ander opzet. Er zijn vaak mensen nodig die een plan oppakken en uitvoeren. Wij proberen ook sponsors te vinden.”

Wim: “Wij letten heel goed op de kleintjes en zorgen er voor dat de cursussen niet te duur worden. Als we een lezing kunnen krijgen van iemand voor 300 euro of een ander doet het voor 100 euro, dan is de keus snel gemaakt.”

Leidie:” De lezingen zijn altijd gratis. De kosten voor een cursus is verschillend. Een kookcursus is duurder dan een bridgecursus.”

Moeten jullie ergens rekening mee houden?

Wim: “Met de plannen van Wel.kom. Er ligt een nieuw plan voor een Boodschappen Plus Bus. Erg leuk voor ouderen die een middag of avond goedkoop inkopen willen doen.”

Leidie: “Dat is eigenlijk een idee vanuit ’t Paradies. Maar onze Stuurgoep staat heel goed bekend en anderen volgen vaak ons voorbeeld. Wij zijn heel actief en we werken goed samen met andere initiatieven.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906