• INTERVIEW

Karin Jansen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Mijn passie: fusen en slumpen van glas.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

“Ik kwam op de leeftijd rond 45 jaar en vroeg me af of dit alles was. Bovendien werd ik werkloos. Er weer tussen komen in een secretariële of administratieve baan zat er op mijn leeftijd niet echt meer in. Ik ben niet iemand die bij de pakken gaat neerzitten. Ik ben me gaan oriënteren waar mijn échte interesses lagen en ben creatieve cursussen gaan volgen. Bijvoorbeeld keramiek, meubels stofferen en diverse glazenierscursussen. Toen ik met fusen en slumpen in aanraking kwam, was ik dus al op zoek naar werk in de creatieve richting.”

Waarom glas?

Karin: “Glas als materiaal om mee te werken sprak mij aan. Toen ik met fusen en slumpen in aanraking kwam was het voor mij duidelijk dat dit mijn richting was. Op 16 maart 2012 (ik vergeet deze datum nooit meer) kwam ik met vriendinnen op een workshop fusen en slumpen terecht. Ik kwam binnen in dat atelier en ik had iets van ‘wauw’, dit is het voor mij en niets anders.” 

Wat is fusen en slumpen?

“Het is een specialisme binnen de glaskunst, die in essentie bestaat uit het versmelten van glas en het daarna maken van vormen daarmee. Op een basisplaat leg ik de kleuren glas in een patroon naar keuze. Dat moet in de oven gedurende 24 uur versmelten (fusen). Een technisch verhaal. Daar hoef ik niet ingewikkeld over te doen. Het staat gewoon in boeken en op internet. Vervolgens komt er een mal in de oven waar je object in zakt zodat het bijvoorbeeld de vorm van een schaal krijgt. Dat moet ook weer 24 uur in de oven (slumpen).”

Welke opleiding heb je op dit gebied?

“Het was niet gemakkelijk om een goeie opleiding te vinden. Op een gegeven moment kwam ik terecht in Tongeren voor een korte opleiding glaskralen maken. Leuk, maar paste niet zo bij mijn motoriek . Ik heb ook nog een cursus glasmozaïek gedaan. Ook leuk en daarna een cursus glas in lood. Toch bleef ik bij mijn grote liefde fusen en slumpen. Na een aantal praktijkcursussen in Eindhoven en Tilburg heb ik een glasoven gekocht. Toen wist ik zeker dat ik daarin door wilde.”

Hoe werden je plannen werkelijkheid?

“Ik kreeg de mogelijkheid om van een ruimte bij ons huis een atelier te maken. Uiteindelijk ben ik in Roermond bij de ECI terecht gekomen en daar heb de opleiding fusen en slumpen afgerond.”

Ben je een kunstenaar?

“Er zijn veel mensen die leuke dingen maken maar geen kunstenaar zijn. Ik zie mezelf ook niet als een kunstenaar. Ik ben creatief en ik heb een doel, ik wil leuke dingen maken en daar ook geld mee verdienen. Mijn objecten zijn reëel geprijsd en ik geef workshops aan mensen die ook bezig willen zijn met het prachtige materiaal glas.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906