• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Mariet Roeters-Penders (63)

Ik ga nieuwe uitdagingen aan.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wat betekent vriendschap voor jou?

Vriendschap vind ik belangrijk, dat er mensen zijn die mij feed-back geven , waar ik op terug kan vallen als ik het moeilijk heb. Maar ook die ik kan helpen als zij het moeilijk hebben.

Wat zie jij als je beperkingen?

Ik ben niet zo spontaan als ik zou willen en ik zou veel meer energie willen hebben. 

Hoe ziet jouw wereldbeeld er uit?

Ik ben gematigd positief. Er is veel ellende en onrecht in de wereld maar er is ook heel veel moois en goeds. Ik probeer om dat te blijven zien.

Welke karaktertrekken maken jou tot wie je bent?

Ik ben nogal een flapuit. Als me iets niet aanstaat, zeg ik dat. Maar in een groter gezelschap kijk ik eerst de kat uit de boom. Ik moet in een groep heel lang wennen en het kost tijd om mensen te gaan vertrouwen. Dat vind ik jammer. Om die reden gaan spontane contacten soms verloren. Als ik me eenmaal thuis voel bij mensen dan flap ik er van alles uit.

Heb je plannen voor de toekomst?

Mijn man en ik gaan volgende maand verhuizen van Melick naar Nijmegen. Daar ga we een nieuw leven opbouwen. Ik ga daar allerlei leuke dingen doen en ook vrijwilligerswerk zoeken. Waarschijnlijk weer iets met kinderen. Ik heb hier zestien jaar bij Support gewerkt (voorheen Home-Start). In dat vrijwilligerswerk sta je een jong gezin bij met een of meer kinderen onder de twaalf jaar. Je bent een soort vriendin voor de moeder en helpt haar met haar hulpvraag. Ik heb in die jaren acht gezinnen begeleid. Het zijn soms langdurige projecten. Dit werk heeft mij heel veel plezier gebracht en me heel veel geleerd over mezelf. Verder heb ik veel vriendschap van de gezinnen ontvangen en van de de mede-vrijwilligers. Ik ben er rijker door geworden. Ik heb veel gegeven maar ook heel veel terug gekregen. Ik ga ze missen!

Waarover heb je in de loop van de tijd je mening gewijzigd?

Ik merk dat naarmate ik ouder word, ik milder word en beter kan relativeren. Ik kan me beter inleven in andere mensen. Dat heeft Support (Home-Start) mij gebracht. Ik kwam in allerlei gezinnen, anders dan mijn eigen gezin met andere normen en waarden. Daar kan ik naar kijken en denken: ‘dat past bij hen en daar moet ik niet aankomen’. Ik ben onder anderen in een Turks, Marokkaans, Soedanees en een Ethiopisch gezin gekomen.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906