• GOED DOEL

De Boodschappenbus

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Jan Puper is de voorzitter van dit project. Hij vertelt er heel bevlogen over. De Boodschappenbus klopt niet aan bij de gemeente voor de financiering maar wordt gesponsord door onder anderen het zakenleven. Een mooi gevolg van de gezamenlijke uitjes is als deelnemers onderling vriendschap sluiten.

Wat is de Boodschappenbus?

“Het is een project voor senioren. De Boodschappenbus maakt senioren meer mobiel en samen boodschappen doen is gezellig. Wij halen de mensen van huis op met onze bus. Twee keer per week gaan we een middag boodschappen doen bij verschillende winkels in de stad. Dit bevordert ook het langer zelfstandig wonen. Daarnaast maken we kleine uitstapjes en we hebben ook al grotere uitstapjes gemaakt naar Amsterdam en Almere.”

Vertel iets over de uitstapjes?

“U moet zich uitstapjes voorstellen binnen een straal van 35 km. Bijvoorbeeld naar Maaseik, Kevelaar, de kapel van Genooi of naar de Historische Groentetuin in Beesel of het klokkenmuseum in Arcen. Wij halen de mensen op rond 13.00 uur. We kunnen zeven passagiers per keer meenemen waarvan een met rolstoel. Ook de rollaters kunnen vanzelfsprekend mee.”

Is er ook begeleiding bij?

“In de bus is de chauffeur de mensen behulpzaam bij het in- en uitstappen en het binnendragen van de boodschappen. Daarnaast is er een vrijwilliger bij die hand – en spandiensten verricht. Hij of zij helpt ook mee met het boodschappen doen als dat gewenst is.”

Wat is het doel?

“Wij willen mensen bij elkaar brengen en samen boodschappen doen of deelnemen aan een uitstapje is gewoon gezellig. Ook mensen die in tehuizen van Proteion wonen zijn van harte welkom. Het programma staat iedere week in De Trompetter. De deelnemers kunnen zelf ook ideeën aanleveren voor een uitstapje. De chauffeur (vrijwilliger) en de begeleider (vrijwilliger) beleven heel veel plezier aan de Boodschappenbus en de deelnemers. Op dit moment rijdt de bus vier tot vijf dagdelen per week. Mijn liefste wens is dat de bus zeven dagdelen rijdt.”

Heeft u daar ervaring in?

“Ja zeker, Ik ben diverse keren mee geweest als chauffeur. Dan hoor je de verhalen van de deelnemers. Ze weten zoveel te vertellen over bijvoorbeeld het kapelke van Genooi of over Kevelaar. Ze hebben vaak veel historische kennis in huis. Dat maakt zo’n uitstapje extra interessant.”

Hoe zit het met de financiering?

“Dit jaar hebben we voor 230 mensen een uitstapje kunnen verzorgen naar De Floriade. 26 mensen zijn mee geweest op een boot. Daar hebben we geld voor gekregen van de Vriendenloterij. Wij zijn afhankelijk van sponsoring en ik kan melden dat we al voor de komende negen maanden een programma hebben. Dus voor drie maanden nog niet! Het zou erg prettig zijn als we deze maanden ook op korte termijn gefinancierd krijgen. Wij zijn heel dankbaar voor de sponsoring door Roermondse bedrijven. Deelnemers betalen een kleine eigen bijdrage.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906